Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
Ads by Land8
Reading

Design Under Sky discusses landscape architecture, the utilitarian but leaning towards the conceptual, thinking on modern occurrences and peripheral boundaries.  

DUS is the blog and personal design studio of Adam E. Anderson, a designer based out of the East Coast, currently a Critic at the Rhode Island School of Design, and a designer at Landworks Studio.

For design inquires, feel free to contact me below.

contact | subscribe | twitter | facebook | last.fm



December 2011
January 2011
June 2010
November 2009
September 2009

« Stoned Landscape | Main | Procedural Landscape »
Tuesday
Apr212009

RAILWAYCOVER

 

In Collaboration with Rosemarie Trockel and Catherine Venart German landscape architecture firm Topotek 1 was commissioned to create an open space that cover a set of train tracks.

A concrete cover over subterranean train tracks provides a connection between the newly constructed housing complexes south of Theresienhö-he in Munich. A new type of open space is conceived on this extraordinary site between Bavaria Park, Theresienwiese and West Park. The train tracks beneath the large concrete cover constituted the starting point for the project design developed in collaboration with Rosemarie Trockel and Catherine Venart. A series of play boxes was installed / Several play boxes were installed on the cover, in a row as an allusion to the trains traveling beneath; this procession of containers transports material and, in a figurative sense, the powers of the imagination, just like a toy box. 

This newly developed site incorporates three materials that can also be identified as elements of landscape: a sports and playing area are made of rubberized tartan, a moraine is formed by a lawn and, between them, there is a large expanse of sand and gravel (der Bezug war falsch – “ma-terials” und dann wurden die Bereiche als Subjekte genannt). A pine grove accentuates the slightly curved north perimeter of the track. Along both sides of the open space green front-gardens connect the project with the adjacent housing. The landscape cover is a generous open area accessible from all sides which, on the one hand links the residential areas on both sides by means of imagined movement but on the other hand, provides a soothing contrast to the density of the adjoining housing developments, and a sense of the being faraway within an absurd locality. 

{All Imagery by Topotek 1}

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.